divendres, d’octubre 13, 2017

Què vol dir ser europeu?

Darrerament, està molt de moda això de ser ciutadà europeu. La cap de l'oposició, el dia 10 en la seva resposta va dir que una majoria (?) de catalans volen ser catalans, espanyols i europeus i avui mateix l'inefable Hernando, portaveu del PP, ha dit que el PP evitarà que ningú "mutili els drets dels ciutadans que viuen a Catalunya de ser espanyols i europeus".

Però què vol dir ser europeu? És realment el mateix que ser d'un país que pertany a la unió europea? O el concepte d'europeu és més ample? Tota la vida, ser europeu era viure en un país d'Europa i valia tant per als alemanys i els francesos, com per als suïssos o noruecs o per als habitants d'Europa Central que van entrar a la Unió Europea fa poc, com els txecs, els eslovacs, els croates o els eslovens. Ser europeu tenia una certa connotació positiva per allò de que Europa s'associava amb els països nòrdics on diuen que la gent és neta, rica, desvetllada i feliç.

Ara, sembla, que ser europeu és un abús del llenguatge per dir de forma abreujada que la persona en qüestió és de fet d'un país membre de la Unió Europea, cosa que també pot tenir una connotació positiva, a menys que pensis que aquesta unió és la que ha ignorat els refugiats de Síria, o que s'ha limitat a dir que no està bé la violència de l'1-Octubre, sense pressionar als qui la van exercir perquè no ho tornin a fer (això pot ser força important els propers dies) o perquè negociïn perquè el problema polític que és el desencadenant d'aquesta violència unilateral es resolgui.

Si Catalunya s'independenditza sense acord, els seus residents continuaran sent europeus. I pel fet de la manca d'acord continuaran sent comunitaris. Si es fa amb acord, possibilitat de ciència ficció, doncs perdrien aquesta condició de comunitaris, però romandrien europeus en el sentit que sempre ha tingut aquest adjectiu. Però en l'hipotètic cas d'una independència acordada, no tindria sentit que Catalunya sortís de la UE, ja que això perjudicaria l'economia espanyola, ja que Catalunya podria comprar el que compra ara a Espanya en altres llocs (França per exemple) i Espanya hauria de comprar a altres el que compra a Catalunya, o sigui hi perdrien tots dos.